TARAXACUM-LAJIT
Heimo: Sikurikasvit – Cichoriaceae
Kasvupaikka: Voikukka viihtyy aurinkoisilla paikoilla, mm. niityillä, ojissa, nurmikolla ja hiekkakentillä.
Ulkonäkö: Voikukan varsi on ontto, lehdetön ja yksikukkainen. Lehtiruusuke lähtee enemmän tai vähemmän porkkanan muotoisesta paalujuuresta. Voikukan valkoinen maitiaisneste tekee kankaalle lähtemättömiä ruskeita tahroja eikä se säästä edes parhaita kesämekkoja tai -farkkuja.
Ihokin muuttuu voikukkaa käsitellessä ruskealaikkuiseksi, mutta väri lähtee viimeistään suikussa hankaamalla.
Viljely: Voikukan siemeniä myydään hyvinvarustetuissa siemenliikkeissä, joten voit hyvinkin ostaa niitä ja ryhtyä viljelemään sitä puutarhassasi.
Siemenlajikkeet ovat yleensä valikoitu leveälehtisiksi tai vähemmän kitkeriksi, mutta välillä niistä tulee ihan tavallisia voikukkia.
Voikukka voi lisääntyä sekä suvullisesti (kukat pölyyntyvät toisen yksilön siitepölyllä) tai suvuttomasti (kukka hedelmöittyy ilman toisen kasvin myötävaikutusta). Näin syntyy monenmoisia lajimuunnoksia.
Suomessa on n. 500 eri voikukkalajia. Siksi voikukan suku on nimetty yksinkertaisesti latinaksikin "voikukiksi": Taraxacum-lajeiksi, sillä olisi ihan älytöntä lähteä nimeämään jokaista yksitellen.
Näköislajit: Valvatti (Sonchus-lajit), syksyllä syysmaitiainen (Leontodon autumnalis), Pukinparran haivenpallerot (Tragopogon pratensis), alkukesästä kukkiva leskenlehti (Tussilago farfara).
Keruu ja käsittely: Poimi lehtiä keväällä ja kesällä, huuhtele pikaisesti poistaen myös mahdollisesti etanat tms. ja tarjoile salaateissa.
Kerää varrettomia kukkia alkukesästä ja tee niistä voikukkasiirappia tai yrttiöljyä.
Juuret ovat syksyllä makeimmillaan; muina vuodenaikoina ne ovat joko hyvinkin katkeran makuisia tai umpijäässä.
KÄYTTÖTAVAT
Voikukasta poimitaan ennen kukintaa tai uudelleen syksyllä kasvamaan intoutuneita lehtiä ja mielellään syksyllä kerättyä juurta.
Lisäksi käytetään kukkanuppuja ja kukkia. Voikukasta voit tehdä teetä, keitettä, tinktuuraa, siirappia ja tuoremehua.
Lehdet kelpaavat salaatteihin ja pinaatin tavoin moniin ruokiin. Nuput ovat hyvänmakuisia eri vihannesruoissa, pannukakuissa, omeleteissa ja myös raakana salaateissa
Kukkia voi lisätä salaattiin koristeeksi ja syötäväksi. Kukista voi valmistaa viiniä ja simaa tai tehdä marmeladia omenien kera.
Juuria voi lisätä keittoihin läpi vuoden ja juurista saa myös hyvää raakaraastetta. Niitä voi lisätä raakana, keitettynä ja paistettuna salaattiin sekä kuivattuna ja jauhettuna jauhojen sekaan. Voikukan juurista voi valmistaa myös olutta ja kofeiinitonta kahvinkorviketta. Voikukkauutteita on bittereiden mausteena ja virvoitusjuomissa.
VAIKUTUS
Voikukka on luontomme lääkekasveista vaikutuksiltaan monipuolisin. Se on vahvistava ja virkistävä toonikumi.
Voikukan fenolihapot ja flavonoidit toimivat antioksidantteina. Lehdet lisäävät virtsaneritystä, juuret tehoavat paremmin maksaan. Voikukka lisää sapen ja haimanesteen tuotantoa ja sappinesteen virtausta sappirakkoon ja edistää sen tyhjenemistä, vähentää tulehdusta sappitiehyissä ja estää sappikivien muodostumista.
Juuren kitkerät seskviterpeenit lisäävät vatsahapon eritystä. Se parantaa antioksidanttisten maksaentsyymien tuotantoa.
Voikukka on ruokahalua kiihottava, ruoansulatusta parantava, rasvojen imeytymistä helpottava ja mahakipuja poistava. Kitkeryytensä vuoksi janoa sammuttava.
Voikukka lisää kalsiumin ja mahdollisesti magnesiumin imeytymistä edistämällä suolen probioottisten bakteerien toimintaan.
Se helpottaa PMS-oireisiin liittyvää turvotusta ja alentaa verenpainetta.
Voikukan lehtien käyttö vähentää selluliittia. Juuri alentaa kolesterolia ja mahdollisesti liiallisen estrogeenin aiheuttamia oireita, endometrioosia ja kuukautiskiertoon liittyviä rintojen kipuja.
Juurella on tulehduksia torjuvaa vaikutusta ja suuri potentiaali turvallisena vaihtoehtona kemoterapialle, sillä voikukalla on antineoplastista eli syöpää ehkäisevä vaikutus!!!
Voikukka edistää myrkkyjen poistumista elimistöstä ja rauhoittaa mieltä.
ROHTONA
Voikukassa on kolme (3) kertaa enemmän ravinteita kuin muissa salaattikasveissa: vitamiineista A-, K-, B-, C- ja E-vitamiineja, koliinia, folaattia, kivennäisainesta kalsiumia, kuparia, mangaania ja rautaa.
Keväällä ja loppukesällä ja valossa kasvaneissa kasveissa on eniten ravinteita. Kitkerimmissä voikukissa on eniten C-vitamiinia. Lehdistä, nupuista ja juurista voi muiden villivihannesten kanssa valmistaa puhdistuskuurituoremehua, teetä tai tinktuuraa. Lehdistä ja juurista yhdessä voi valmistaa tuoremehua tai "fitnessteetä".
Keväällä voikukkaa suositellaan nautittavaksi vahvistavana ja puhdistavana teekuurina 4 - 6 viikon ajan. Teetä nautitaan kupillinen kahdesti päivässä.
Voikukka auttaa ruokahaluttomuuteen, ruoansulatusvaivoihin, täyteyden tunteeseen, ilmavaivoihin, ummetukseen ja peräpukamiin, maksa- ja sappivaivoihin sekä laihdutukseen.
Teenä, tinktuurana ja kylpyvedessä siitä on apua munuais- ja virtsatievaivoihin, kroonisiin reumaattisiin vaivoihin, kihtiin, ihottumiin ja kutinaan, selluliittiin, epäpuhtaaseen ihoon, pieniin palohaavoihin, pisamiin ja känsiin.
VARO
Jotkut henkilöt voivat olla voikukalle allergisia. Kasvi kerää raskasmetalleja, joten sitä ei pidä kerätä saasteisilta paikoilta.
Voikukka saattaa olla haitallista, jos verenpaine on matala, sillä se lisää voimakkaasti virtsaneritystä. Voikukkaa ei pidä käyttää, jos sappitiehyessä tai suolistossa on tukkeumia tai sappirakossa tulehdus.
Voikukka sapeneritystä lisäävänä voi saada sappikivet liikkeelle.
Voikukan käyttö voi lisätä mahan happoisuutta ja suurina määrinä aiheuttaa pahoinvointia ja ripulia
MYYTIT JA TAIAT
Aika, kaipaus ja rakkaus liittyvät voikukkaan. Voikukka liittyy Auringon voimiin, joten lisää sitä aurinkosuitsukkeisiin.
Riitit onnistuvat parhaiten, kun Jupter on taivaalla näkyvissä. Vaa´at onnistuvat riiteissä parhaiten. Lisää voikukkaa taikapussiseoksiin.
PARANORMAALI TASO
Kun panet tuoreita tai kuivia kukkia tyynyn alle tai täytä niillä erityisiä unityynyjä, lisäät uniaktiivisuutta.
Juo voikukkateetä (varsinkin juuresta valmistettua) täydenkuun aikaan vahvistaaksesi tietoisuuttasi ja kykyjäsi unien tulkitsemiseen.
Käytä voikukkaa ennustussuitsukkeissa lisäämään henkisiä voimiasi. Voikukan avulla voi kutsua henkiä. Höyryävä, mieluiten juuresta valmistettu tee asetettuna sängyn viereen ennen nukkumaanmenoa kutsuu henkiä paikalle.
Unen näkeminen voikukasta tuo epäonnea ja enteilee huonoja aikoja.
ENNUSTAMINEN
Puhalla voikukan siemenpäätä kerran: niin monta elinvuotta on jäljellä kuin siemeniä jää kukkapohjukseen kiinni.
Lapset puhaltavat siemeniä nähdäkseen ajan. Puhalla kolmasti siemenpäähän - siemenmäärä, joka jää jäljelle, on tunti.
SÄÄMAGIA
Voikukkaa haudataan talon luonteiskulmalle tuomaan suotuisia tuulia.
SUOJELEVA VAIKUTUS
Juhannuksena kerätty voikukka suojelee noituudelta.
RAKKAUS
Puhalla lenninhaivenia samalla kun lähetät ajatuksia rakkaallesi. Kun mumiset rakkauden sanoja ja puhallat siemeniä hellästi armaasi suuntaan, siemenet kantavat sanasi hänen luokseen.
MIELI JA TUNTEET
Voikukka auttaa astrologisen kartan 12. huoneen ymmärtämistä sekä luomaan yhteyttä villieläimiin.
Siemenet liittyvät Kuun voimiin. Kerää siemeniä täydenkuun aikana ja lisää suitsukkeisiin ja talismaaneihin tasapainottamaan mieltäsi. Voikukka tuo laspenkaltaisuutta!
Lähteet:
Käytännön lääkekasvit 1 ja 2 - Henriette Kress (2010)Suomen luonnon lääkekasvit - Sinikka Piippo (2018)
Kasvien salaiset voimat - Sinikka Piippo (2018)